Tegenwoordig hoor je het begrip vaak terugkomen: duurzame kleding. Mensen zijn zich de laatste jaren er steeds bewuster van geworden dat we goed moeten zorgen voor de planeet. We weten allemaal dat het in dit kader helpt om ons huis te isoleren, minder auto te rijden of zonnepanelen te installeren, maar er zijn nog veel meer laagdrempelige dingen die we kunnen doen waar we minder snel bij nadenken. Onze kledingkeus is daar een voorbeeld van. Hier kunnen we ook duurzaam mee omgaan, maar wat is duurzame kleding eigenlijk?

Wanneer is kleding duurzaam?

Kleding is duurzaam als deze gemaakt is met oog op de beschermen van de planeet. Nou moeten we eerlijk zijn: geen enkele kleding is 100% duurzaam. Er is altijd wel iets dat een impact heeft op het milieu. Denk hierbij aan transport van fabrieken naar winkels. 

Hoe wordt duurzame kleding gemaakt?

Aan de basis van duurzame kleding staat het materiaal. Sommige stoffen hebben een grotere impact op het milieu dan andere. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de hoeveelheid water die nodig is in het productieproces, de uitstoot die bij dit proces komt kijken of het gebruik van bepaalde pesticiden. Het liefst gebruik je materialen waarvoor zo min mogelijk water nodig is, een zo laag mogelijke uitstoot hebben en zo min mogelijk bewerkt zijn. Dan ben je echt duurzaam bezig.

Maar er is nog een ander aspect dat samenhangt met de materialen. Als je gebruik maakt van stevige materialen die niet snel verslijten, gaat je kleding langer mee. Dat betekent ook dat je minder vaak nieuwe kleding nodig hebt. Aangezien elk kledingstuk een impact heeft op de planeet, is zo min mogelijk nieuwe kledingstukken kopen een manier om die impact te beperken. Dit is ook één van de belangrijkste aspecten van slow fashion.

Duurzame kleding en kinderarbeid

Bij duurzame kleding draait het erom dat de kleding gemaakt is met zo min mogelijk negatieve effecten op het milieu. Het milieu is echter niet het enige waarmee rekening wordt gehouden in het productieproces, want ook met mensen wordt rekening gehouden. Kleding is pas echt duurzaam als de werkomstandigheden van degenen die de kleding maken goed zijn. Kinderarbeid is bij duurzame kleding dan ook uit den boze. Daarom wordt duurzame kleding soms ook wel eerlijke kleding genoemd.

(Waarom) is duurzame kleding duurder?

Duurzame kleding kan duurder zijn dan niet-duurzame kleding, hoewel dit niet altijd het geval is. Maar er zijn goede redenen waarom je soms meer betaalt voor duurzame kleding. Het idee van duurzame kleding is dat ze lang mee kunnen gaan en daarvoor moeten kwalitatieve en duurzaam geproduceerde materialen gebruikt worden. Die zijn vaak duurder dan materialen voor bijvoorbeeld fast fashion, dat vaak minder lang meegaat.

Een andere reden waarom duurzame kleding duurder kan zijn, is omdat de mensen die het produceren goed behandeld worden. Dat betekent geen kinderarbeid en eerlijke salarissen. Je betaalt dus misschien meer, maar je zorgt er wel voor dat anderen niet uitgebuit worden.

Overigens is duurzame kleding bij de aanschaf soms duurder, maar op de lange termijn ben je juist voordeliger uit. Duurzame kleding gaat langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Zo ben je dus niet alleen goed bezig voor mens en milieu, maar uiteindelijk ook voor je eigen portemonnee.

Duurzaam met kleding omgaan

Een belangrijk deel van de duurzaamheid van kleding komt voort uit het productieproces. Maar zelf kun je ook nog dingen doen om duurzaam om te gaan met kleding:

  • Zorg goed voor de kleding die je al in je kast hebt hangen. Hoe zuiniger je hiermee omgaat, hoe langer je ervan kan profiteren. Als er bijvoorbeeld iets kapot is, kijk dan eerst of je het kunt laten maken voordat je beslist om iets nieuws te kopen;
  • Aansluitend op het vorige punt: koop minder nieuwe kleding en kies - als het toch tijd is voor iets nieuws - voor tijdloze basics die lang meegaan in je garderobe. Elk kledingstuk dat je minder koopt scheelt weer qua impact op het milieu;
  • Als je nieuwe kleding koopt, denk dan bewust na voor je het echt aanschaft. Kijk bijvoorbeeld eens of je kleding kunt vinden in een tweedehandswinkel. Vind je tweedehands kleding geen fijn idee? Kies dan voor duurzame of eerlijke kleding in plaats van voor fast fashion.

Als je hier allemaal rekening mee houdt, draagt je zelf ook je steentje bij voor de planeet als het gaat om de kleding die je koopt. Volg jij deze stappen al?