Slow fashion is de laatste jaren een steeds groter begrip geworden in de mode-industrie. Dit past binnen de maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren, waarbij duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Maar wat is slow fashion eigenlijk? En wat zijn de voordelen ervan? We leggen het voor je uit.

Wat is slow fashion?

Simpel gezegd draait het er bij slow fashion om dat kleding een zo lang mogelijke levensduur heeft. Dit kan je op verschillende manieren bereiken. Eén manier is om bij het produceren van de kleding materialen te gebruiken die lang mee kunnen. Duurzame materialen komen vooral uit de natuur, zoals linnen, katoen en bamboe. Voor producenten van slow fashion is de kwaliteit van de kleding erg belangrijk, omdat hoge kwaliteit langer meegaat. Het gebruik van dit soort materialen draagt bij aan de hoge kwaliteit.

Maar ook de look van het kledingstuk is belangrijk. Je kan je voorstellen dat een tijdloos zwart of wit T-shirt jaren gebruikt wordt, omdat die nooit uit de mode gaat . Kleding die juist ontworpen is naar aanleiding van een specifieke modetrend in een bepaald seizoen, is het seizoen erop misschien niet meer in de mode. Dat gaat ten koste van de levensduur van de kleding. Voor de duurzaamheid is het juist goed om te kiezen voor kledingstukken die niet alleen qua kwaliteit lang meegaan, maar ook voor de komende jaren gecombineerd kunnen worden met andere kledingstukken, zodat je zo min mogelijk kleding hoeft weg te gooien.

Slow fashion vs. fast fashion

Zoals de namen al doen vermoeden, zijn slow fashion en fast fashion het tegenovergestelde van elkaar. Waar het bij slow fashion draait om een zo lang mogelijke levensduur van de kleding, is fast fashion juist gericht op de mode van nu. De kleding wordt ontworpen op basis van huidige trends en wordt vervolgens razendsnel geproduceerd om op deze vluchtige trends mee te kunnen liften. Omdat deze kleding specifiek op de huidige mode is gericht, belandt deze ook veel sneller op de vuilnisbelt. Als je op zoek bent naar duurzame kleding, is fast fashion dan ook niet de beste keuze.

Waarom kiezen voor slow fashion?

De voornaamste reden om te kiezen voor slow fashion is het duurzame aspect van de kleding. De kleding gaat een stuk langer mee dan bij fast fashion, waardoor deze kleding een veel minder grote negatieve impact op het milieu heeft. Ook is veel kleding in bijvoorbeeld tweedehandswinkels slow fashion. Als je de kleding zelf niet meer wilt, kan je een ander er misschien wel blij mee maken.

En slow fashion is ook goed voor je eigen portemonnee. Als je kleding langer meegaat, hoef je immers minder vaak nieuwe items te kopen en bespaar je op de lange termijn geld. En hoewel veel mensen denken dat duurzame kleding duurder is dan fast fashion, is dat lang niet altijd het geval.

Alle voordelen van slow fashion op een rijtje:

  • De kleding is van hoge kwaliteit
  • Het is tijdloos
  • De kleding is duurzaam
  • Slow fashion is op de lange termijn voordeliger

Het is goed om kritisch na te denken

Het is goed te begrijpen waarom slow fashion de laatste jaren zo'n begrip is geworden. We zijn meer bezig meer duurzaamheid en slow fashion past helemaal in die trend. We willen er natuurlijk allemaal goed uitzien, maar het is goed om hier wel kritisch over te zijn. Heb ik deze trui wel nodig of ben ik hem na twee keer dragen alweer zat? En is deze broek wel van goede kwaliteit of zou hij binnen een paar weken al kapot zijn? Als je jezelf dit soort vragen stelt bij het kopen van kleding en investeert in tijdloze, goede basic kleding, helpt dat al een flink stuk bij het verduurzamen van jouw eigen kledingkast.

Hoe slow is jouw fashion?