Met zo veel verschillende soorten kleding en de oneindige combinaties die je ermee kan maken, is het niet vreemd dat er voor mannen veel verschillende kledingstijlen zijn. Voor welke kledingstijl je kiest, hangt af van verschillende factoren. De gelegenheid is hierbij een belangrijke. Je draagt immers geen sportieve outfit naar een gala. Maar wat vooral belangrijk is, is dat je kiest voor een kledingstijl waar je je fijn bij voelt.

Met zo veel verschillende opties kan het soms lastig zijn om te weten wat voor stijlen er allemaal zijn. Daarom zetten we in dit artikel vier populaire kledingstijlen voor heren op een rijtje.

Stoere kledingstijl

De stoere kledingstijl is populair bij veel mannen. Wat precies stoer is, kan iedereen een andere opvatting over hebben. Toch zijn er een aantal kledingstukken die door veel mensen gezien worden als passend bij een stoere kledingstijl.

Als het gaat om broeken zijn er twee soorten die goed passen bij een stoere kledingstijl. De eerste soort is de jeans. Deze is gemaakt van denim, een stof die een wat ruigere uitstraling heeft en daarom een logische keuze is voor een stoere kledingstijl. Daarnaast is een cargo broek een kledingstuk dat geschikt is voor een stoere outfit. Deze broeken hebben een design dat geïnspireerd is door legerkleding van vroeger, dus stoerder kan bijna niet.

Ook kleding met een sportieve look zijn onderdeel van de stoere kledingstijl. Hiervan zijn hoodies en sportieve sweaters een goed voorbeeld. Daarnaast speelt kleurgebruik een rol. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een trui in army-kleuren. Vanwege de associatie met het leger zorgt deze kleur ervoor dat je outfit stoer oogt. Als je het helemaal af wil maken, doe je nog een stoere jas (bijvoorbeeld een puffer jas) over je kleding aan en dan is je stoere outfit compleet.

Nette kledingstijl

De nette kledingstijl voor mannen is eigenlijk niet één stijl. Je kunt namelijk kiezen voor een echte formele of zakelijke look, maar je kunt ook gaan voor een casual chic stijl. Dit laatste is een combinatie van casual kleding met nettere kleding, waardoor het geheel net oogt zonder heel formeel te zijn.

Bij formele gelegenheden zie je bij mannen meestal een overhemd terugkomen, dat vaak gecombineerd wordt met een colbert en een stropdas. Bij iets minder formele gelegenheden volstaat vaak alleen een overhemd ook. Hierbij wordt vaak een pantalon gedragen, maar ook een nette chino past bij een nette kledingstijl.

Als je meer voor casual chic gaat, is de nette chino ook gepast. Deze kun je bijvoorbeeld combineren met een basic heren shirt in wit. Het T-shirt is dan het casual gedeelte en de broek is chic. Wel is het aan te bevelen om dan weer niet te kiezen voor een T-shirt met opvallende print. Dat kan namelijk gezien worden als net iets té casual voor casual chic.

Klassieke kledingstijl

De klassieke kledingstijl heeft veel overlap met de nette kledingstijl, en dan voornamelijk met de formele stijl. Ook hier zie je vaak een overhemd terugkomen, gecombineerd met een colbert en stropdas. Voor een iets meer casual look die toch klassiek is, kies je voor een overhemd met daarover een pullover. Hieronder wordt meestal een pantalon of nette chino gedragen.

Belangrijk bij de klassieke look is dat de outfit tijdloos is. Het is een stijl die eigenlijk altijd wel gedragen kan worden en nauwelijks onderhevig is aan modegrillen. Vaak worden er binnen de klassieke kledingstijl daarom ook vrij neutrale kleuren gebruikt, zoals wit, zwart en grijs.

Bohemian kledingstijl

De bohemian kledingstijl voor mannen (soms ook wel boho kledingstijl genoemd) is heel anders dan de andere stijlen die we tot nu toe hebben beschreven. Deze stijl haalt zijn inspiratie uit de hippiecultuur en maakt daarom veel gebruik van kleur. De bohemian kledingstijl wordt vaak geassocieerd met Ibiza en heeft dan ook een zomerse uitstraling.

Een kledingstuk dat echt thuishoort in de bohemian kledingstijl is het overhemd met bloemenprint. Dit kledingstuk heeft precies de vrolijke en kleurrijke look die zo typisch is voor de bohemian kledingstijl. Aangezien de boho kledingstijl vaak met de zomer geassocieerd wordt, passen shorts er ook goed bij, maar jeans of chino's kunnen net zo goed. Eigenlijk zijn er helemaal niet zo veel regels bij deze kledingstijl. Zolang je outfit maar vrolijk en een beetje hippie-achtig is, is het een bohemian outfit.

Welke kledingstijl past bij mij?

Misschien vraag je je nu af: "Welke kledingstijl past het meest bij mij?" Dat is een vraag waar wij geen antwoord op kunnen geven. Wat we wel kunnen zeggen, is dat het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt. Anderen bepalen niet voor jou welke stijl bij je past; alleen jij kan dat. Kleed je je graag netjes? Dan is daar niets mis mee. Of draag je graag de wat meer gedurfde kleding van de bohemian kledingstijl? Doe dat dan vooral en trek je niet te veel aan van wat anderen ervan vinden. De juiste kledingstijl is veel meer dan alleen wat anderen zien: het belangrijkste is wat jij zelf ziet en voelt.