Met de feestdagen om de hoek zul je de dresscode Feestelijk vaker tegenkomen. Zoals de naam al zegt, is dit immers een perfecte look voor feestjes. Maar wat houdt deze dresscode precies in? Welke kledingstukken en wat voor combinaties passen erbij? In deze blog lees je alles over dresscode Feestelijk voor heren.  

Verschillende opties bij de Feestelijke dresscode 

De dresscode Feestelijk – soms ook wel Party Chic genoemd – is wat breder dan veel andere dresscodes. Bij Black Tie draag je als man bijvoorbeeld standaard een smoking, maar bij de Feestelijke dresscode heb je meer opties. Het voordeel van een iets bredere dresscode is dat gasten dan makkelijker iets kunnen aantrekken waar ze zich fijn bij voelen. 

Welke herenkleding past bij de dresscode Feestelijk? 

Hoewel de dresscode Feestelijk voor heren niet zo formeel is als bijvoorbeeld black tie, is er ook geen sprake van een informele dresscode. Kleding als jeans en hoodies komen dan ook niet voor in deze kledingstijl. Wat wel veel gedragen wordt bij deze dresscode zijn overhemden. Dit kunnen zowel effen overhemden als overhemden met een printje zijn. Hier overheen kan een colbert gedragen worden. Wat betreft broeken zijn een pantalon en een chino de meest gedragen opties. En zelfs een pak behoort tot de mogelijkheden. 

Schoenen mogen we niet vergeten te benoemen bij deze dresscode. Gebruikelijk zijn nette schoenen, soms met een werkje erin. En wat betreft accessoires kun je kiezen voor een riem, stropdas of strik, maar deze zijn allemaal optioneel. 

Alles hangt af van de gelegenheid 

Welke kleding je het beste kunt dragen als man bij de dresscode Feestelijk hangt af van de gelegenheid. Vaak kun je van tevoren al inschatten hoe formeel het feest is. Als het duidelijk om een formele bijeenkomst gaat, kun je het beste kiezen voor een pak of een pantalon met overhemd en colbert. Ook kun je bij de formele gelegenheden de opvallende details als patronen en printjes beter beperken of helemaal achterwege laten. 

De dresscode Feestelijk kan ook voor minder formele gelegenheden gebruikt worden. Dan is een pak niet nodig en ook een colbert hoeft dan niet altijd. Het overhemd is vaak nog wel gebruikelijk, en die wordt doorgaans gedragen op een pantalon of een chino. Ook is in dit geval een print of patroon meer op zijn plaats dan bij de formelere gelegenheden. Maar ga daar ook weer niet te ver in; een overhemd met print onder een jasje met opvallend ruitjespatroon is te veel van het goede. 

De dresscode Feestelijk in het kort 

In het kort nog even de belangrijkste punten van de dresscode Feestelijk op een rij: 

  • Deze dresscode is wat breder dan sommige andere dresscodes, dus kies een outfit binnen deze stijl waar je je het fijnst bij voelt. 
  • Ga voor nette kleding, maar ook weer niet té net. 
  • Printjes en patronen passen binnen de dresscode Feestelijk. 
  • Laat wat je draagt afhangen van de gelegenheid. Die bepaalt of je meer de formele kant op moet gaan met je outfit of dat je juist iets minder net hoeft te zijn. 

Als je binnenkort een uitnodiging krijgt voor een feest met de dresscode Feestelijk, weet je nu precies wat je aan kunt trekken. Heb je jouw feestelijke outfit al klaar?