Misschien heb je er al wel eens van gehoord: de dresscode smart casual. Deze dresscode biedt mannen de mogelijkheid om er verzorgd en toch ontspannen uit te zien, zonder dat ze te formeel gekleed hoeven te gaan. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat smart casual precies inhoudt en enkele tips geven om deze dresscode succesvol te hanteren. Lees daarom snel verder!

Wat houdt smart casual voor heren precies in?

Smart casual draait om het combineren van nette en informele kledingstukken om een uitstraling te creëren die niet casual is, maar ook niet te gekleed. Het is dan ook belangrijk om te begrijpen dat smart casual niet hetzelfde is als casual, waarbij je vaak kunt volstaan met een simpele spijkerbroek en T-shirt. Smart casual vraagt om een verfijnder gevoel voor stijl en het gebruik van nettere kledingstukken naast items die je ook in een casual outfit kunt tegenkomen, hoewel het comfort van een casual outfit ook van belang is bij smart casual.

Bij welke gelegenheden draag je smart casual?

De dresscode smart casual kun je bij allerlei verschillende gelegenheden tegenkomen. Het is een stijl die je tegenwoordig steeds vaker ziet bij bijvoorbeeld (zakelijke) borrels of bruiloften. Daarnaast komt deze dresscode ook in meer alledaagse situaties voor. Bij veel bedrijven waar vroeger een pak de standaard was voor mannen zie je nu steeds vaker mannen met een smart casual outfit. Dit zorgt voor een outfit die net wat comfortabeler is, maar er nog altijd netjes uitziet.

Dit zijn slechts een aantal concrete voorbeelden, maar als je van deze kledingstijl houdt, staat het je natuurlijk vrij om smart casual gekleed te gaan waar en wanneer je ook maar wil.

Overhemden zijn niet de enige optie

Een smart casual outfit kun je op allerlei verschillende manieren samenstellen. Vaak wordt een overhemd als basiskledingstuk van deze stijl gezien. Dit is een net kledingstuk, maar omdat het ook weer niet té gekleed moet zijn, hoef je niet per se te kiezen voor een standaard wit of zwart overhemd. Een overhemd met een subtiele kleur past bijvoorbeeld ook goed in deze stijl.

Er zijn ook alternatieven voor het overhemd bij smart casual. Een coltrui is bijvoorbeeld een trendy en stijlvol kledingstuk dat perfect in deze stijl past en in de zomer is een poloshirt zonder opvallende prints of kleuren ook een optie. Naar eigen smaak kun je deze combineren met een colbert, maar dit is optioneel.

De juiste broeken voor deze stijl

Wat betreft herenbroeken kun je ook verschillende kanten op. Een pantalon is een optie, maar een chino is ook een populaire keuze. Chino broeken zijn namelijk meestal iets meer casual dan de nette pantalons, waardoor je ervoor zorgt dat de outfit niet netter wordt dan nodig bij smart casual. Je kunt ook kiezen voor een spijkerbroek, maar zorg er dan wel voor dat het een nette spijkerbroek is. Dat betekent geen jeans met scheuren of gaten of met opvallende wassingen. Als je kiest voor een spijkerbroek, kies dan het beste voor een zwarte met een mooie pasvorm.

Vergeet de schoenen en accessoires niet

Schoenen zijn een belangrijk onderdeel van je outfit en die mag je dan ook niet vergeten als je een smart casual outfit samenstelt. Vaak zie je bij deze stijl nette schoenen, zoals nette veterschoenen of loafers. Sneakers mogen ook, maar ook hier geldt weer dat het wel nette sneakers moeten zijn. Laat je paren met opvallende kleuren, prints of logo's daarom in de kast staan als je kiest voor een smart casual outfit.

Accessoires kunnen een smart casual outfit helemaal afmaken. Voorbeelden van accessoires die goed passen bij deze dresscode zijn een nette riem en een mooi horloge. Mocht je geen fan zijn van accessoires kun je ze ook achterwege laten, maar als je dit soort items regelmatig draagt, laat ze dan ook vooral de kers op de taart van jouw smart casual outfit zijn.

Het verschil tussen smart casual en casual chic

De dresscode smart casual heeft veel overeenkomsten met de dresscode casual chic. In beide gevallen gaat het erom dat casual kledingstukken in een outfit gecombineerd worden met nettere items. Toch zijn deze twee dresscodes niet hetzelfde. Het voornaamste verschil zit hem in hoe casual of net de outfit is. Casual chic is namelijk net wat netter dan smart casual.

De dos en don'ts voor de smart casual dresscode voor heren

Nog even in het kort de dos en don'ts voor de smart casual dresscode voor mannen op een rij:

  • Stel een outfit samen die niet te gekleed, maar ook niet te casual is
  • In deze stijl worden vaak overhemden gedragen, maar bijvoorbeeld coltruien of polo's kunnen ook in deze stijl
  • Draag een broek die er netjes uitziet, dus geen jeans met scheuren of gaten
  • Draag een net paar schoenen
  • Vergeet niet dat accessoires de outfit helemaal af kunnen maken.

We hopen dat je na het lezen van deze blog een beter beeld hebt gekregen van deze tegenwoordig populaire kledingstijl voor mannen. Ben jij al helemaal klaar om smart casual gekleed te gaan?