Je bent de term misschien al eens tegengekomen: knitwear. Dit is een benaming voor een bepaalde stijl van kleding, die vooral te maken heeft met de manier waarop deze gemaakt is. Knitwear is voornamelijk terug te vinden in kleding voor het bovenlichaam en accessoires. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Lees verder en je komt erachter in deze blog.

Wat is knitwear?

Heel simpel gezegd is knitwear kleding die gebreid is. Dat kan gaan om zowel fijngebreide als grofgebreide items, die allebei weer een eigen look hebben. Zoals je wellicht al verwacht bij gebreide kleding is knitwear vaak gemaakt van wol, hoewel er ook andere fijne materialen voor gebruikt kunnen worden. Knitwear is heerlijk warm, zit comfortabel en ziet er stijlvol uit. Daarom is gebreide kleding een populair onderdeel van de garderobe van zowel mannen als vrouwen, zeker in de winter.

De verschillende materialen

Knitwear kan gemaakt worden van verschillende materialen. Wol is hiervan de meest voor de hand liggende, omdat je dit materiaal toch al snel associeert met breien. Een voordeel van wol is dat het goed isoleert. In de praktijk komt dit erop neer dat wollen gebreide kleding je bij koud weer warm houdt en er bij warm weer voor zorgt dat je het niet té warm krijgt. Verder is wol ook nog eens vuil- en waterafstotend. Ideaal toch?

Een ander materiaal dat gebruikt wordt voor knitwear is kasjmier. Net als wol heeft dit materiaal een aantal voordelen. Zo houdt gebreide kasjmier kleding je goed warm, zelfs meer dan wollen items. Ook voelt deze stof fijn aan. Kasjmier is zacht en jeukt niet, wat soms bij wol wel het geval is.

Hoewel je het misschien niet zo snel verwacht, kan ook katoen gebruikt worden als materiaal voor knitwear. Dit materiaal vind je vooral terug in knitwear die wat meer fijn gebreid is. Voordelen van katoen zijn het lichte gewicht van het materiaal en, net als bij de andere materialen, de isolerende eigenschappen.

De bovengenoemde materialen zijn allemaal natuurlijk, maar ook synthetische materialen worden gebruikt voor knitwear. Voorbeelden hiervan zijn acryl en polyester. Als deze synthetische materialen gebruikt worden, gebeurt dat vaak in combinatie met andere materialen (zowel natuurlijke als synthetische). Zo bestaat een deel van ons assortiment uit knitwear gemaakt van katoen en acryl.

De look van knitwear

Misschien denk je bij een gebreide trui al snel aan een Noorse trui of aan een foute kersttrui, maar knitwear is veel meer dan dat. Knitwear komt namelijk voor in allerlei vormen en stijlen. Vanwege deze grote variatie kun je gebreide kleding in veel situaties dragen.

Als je gaat voor een casual outfit, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gebreide trui met print of patroon. Sommige designs van knitted items zorgen ervoor dat je met je outfit een echt statement kunt maken. Daarom zijn dat soort knusse ontwerpen ook minder geschikt voor formele of zakelijke gelegenheden. Ook bijvoorbeeld een oversized gebreide trui of gebreid vest is geschikter om casual te dragen. Dit is vanwege de ruime fit, dus zelfs als je deze draagt in een effen ontwerp, zijn ze niet aan te raden voor zakelijke of chique gelegenheden.

Als je wel gaat voor een wat nettere outfit, kun je het beste kiezen voor een gebreid item met een aansluitende pasvorm en zonder prints. Een licht breipatroon zou wel kunnen, zolang het maar subtiel is. Een typisch voorbeeld van knitwear die goed past bij een meer zakelijke outfit is een gebreide coltrui. Zeker als je deze combineert met een mooi jasje kom je netjes voor de dag.

Gebreide kleding voor alle seizoenen

Ook bij Twinlife kun je terecht voor knitwear. Uiteraard ontbreken de gebreide herentruien en gebreide herenvesten niet in ons assortiment. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs, waaronder ontwerpen met een jacquardpatroon. Jacquard is een breitechniek die het mogelijk maakt om patronen in de stof te breien. Deze patronen zijn dus in tegenstelling tot veel andere items niet op het kledingstuk geprint. Een voordeel hiervan is dat een jacquardpatroon kleurvaster is dan prints die niet verweven zijn in het item.

Naast gebreide truien en vesten hebben we ook een soort kleding in onze collectie knitwear die je misschien niet snel zou verwachten: de polo. Gebreide kleding wordt toch vaak geassocieerd met de koudere maanden van het jaar en minder snel met de lente of de zomer, juist de seizoenen waarin polo's populair zijn. Toch zijn sommige polo's wel degelijk gebreid. In het geval van de polo's in onze collectie zijn ze een goed voorbeeld van items die van katoen gebreid zijn. Dit laat zien dat knitwear het hele jaar door gedragen kan worden.

Tijdloze knitwear voor heren

Met knitwear kun je alle kanten op. Het is van toepassing op verschillende soorten items, je kunt kiezen voor een rustig design of juist een opvallend patroon en er zijn veel kleuren beschikbaar. Voor elke stijl en smaak is er dan ook wel bijpassende knitwear te vinden. Tel daarbij op dat deze gebreide kleding ook nog lekker warm en comfortabel zit en je ziet dat knitwear een hele mooie aanvulling aan je garderobe is.

Zie jij jezelf ook al helemaal lopen in stijlvolle gebreide outfits?